Essa  

C.I.B. NORDUCH LpII RLDNFAM Bonebreakers Vin'cita
f 2004 - d 2016

Den här hunden har betytt allt. Jag köpte Essa, min första hund, med tanken att tävla lydnad (vilket vi också gjorde - och mer därtill) men aldrig hade jag tänkt tanken på nån avel - än mindre kunnat föreställa mig att hon skulle lägga grunden till det som nu är fyra generationer Lagottessa-hundar och för mig mer eller mindre en livsstil. 

Essa blev mor till Bärkullen och Glasskullen och bland barnen finns i utställningsringarna mycket framgångsrika Ch Lagottessa Mirtilla och Ch Lagottessa Semifreddo.  

Essa var egentligen inte den bästa förstagångshunden, men oj vilken läromästare att få ynnesten att påbörja sitt hundliv med. Hon hade massor av energi och massor av egen vilja. Därtill en skärpa som hon kunde plocka fram, aldrig mot människor, men dock mot andra hundar.  Tuff och känslig på samma gång och i grunden med egenskaper som jag fortfarande har som förebild i min avel; trygg och social i alla lägen med främmande människor, skottfast och oberörd av fyrverkerier och smällare och så en aldrig sinande arbetslust! 

Vi tävlade framgångsrikt, om jag får säga det själv, i lydnad, rallylydnad och freestyle och hon var bland annat Årets Lydnadslagotto 2006. Hon var också en fantastiskt snygg hund och vi lyckades knipa flera BIR (Bäst i Rasen) i stor konkurrens och därtill några grupplaceringar. Hon blev Internationell utställningschampion och är en av Sveriges fortfarande mest framgångsrika lagotto, sett till antalet grenar och hennes meriter. 

Essa fick på ålderns höst lite småkrämpor i form av artros, urinsten och blåsljud på hjärtat. Vid fyllda 12 års ålder var Essa inte längre samma Essa och hon fick somna in.

Älskade Essa - du var på så många sätt en helt unik hund. Tack för att du blev min.